Al - Klibbal och Gråal
Växer - Al trivs nära vatten och kan bli 100-200 år. Klibbal förekommer i södra Sveriga upp till norr om mälardalen. Gråalen växer i hela landet.
Löv - Klibbalen har något inåtbuktande spets medan gråalen her spets. Småflikiga i kanten och det är det ända lövträdet som har små kottar som hänger i klasar tre och tre.
Ved - Alens ved är ljus ljusbrunröd. Veden är bra att forma och att skära i. Veden ger ingen smak ifrån sig om man ska tillverka något som man ska stoppa i munnen.
Användningsområde - Möbeltillverkning, leksaker, träskor, träkol. Klibbalen används även till fuktiga miljöer så som bastuinredning, tunnor, skopor mm. I slöjden använder vi al när vi ska tillverka skedar, slevar och oftast när vi ska göra skålar och forma trä genom att såga ut figurer.
Björk - Vårtbjörk och Glasbjörk
Växer - Björken växer i hela Sverige och kan bli ca 100 år gammal.
Bark - Näver kallas björkens bark och är vit.
Ved - Björkens ved är ljus gulvit och är ganska hård att arbeta med.
Användningsområde - Möbeltillverkning, skivmaterial, pappersmassa, ved och näver används av slöjdare. I slöjden använder vi björk när vi önskar ett hårdare och ett ljusare träslag.
Lind
Växer - Lind växer i södra Sverige upp till norr om mälardalen. Lind planteras ofta i parker och alléer. Linden kan bli över 800 år gammal, utomlands har man hittat lindar som är mellan 1000-2000 år gamla.
Löv - Hjärtformade blad.
Ved - Lindens ved är ljus med svaga årsringar. Den är lätt och mjuk att bearbeta.
Användningsområde - Träsnideri, skulpturer och finsnickeri. I slöjden använder vi lind främst när vi ska skära reliefer, bildhuggeri och täljning.
Furu/Tall
Växer - Tallen växer i hela Sverige och kan bli upp till 500 år gammal.
Bark - Barken är grov och tjock. Förr i tiden användes bark i bröd då det var ont om olika sädeslag.
Ved - Veden kallas för furu och är gulvit med tydliga årsringar.
Användningsområde - Konstruktions- och byggnadsvirke, skivmaterial, pappersmassa, möbler och inredningar. I slöjden använder vi furu när vi bygger ihop flera bräder med varandra i form av lådor och skåp.